Tot zondag 19 augustus kan je topsport, sensatie en snelheid beleven aan het Albertkanaal tussen Genk en Diepenbeek.Alle Belgische deelnemers zijn bijzonder ambitieus.

Enkele jaren geleden organiseerde het comité WK-2009-GENK, vooral bestaande uit leden van het JWRT (Jolly Waterski Racing Team) een manche van het Wereldkampioenschap waterski.

Het was meteen een schot in de roos, zowel sportief als organisatorisch. Na het WK 2009 stelde de Internationale Waterski Federatie Genk voor om het EK in 2010 voor hun rekening te nemen. Omdat de tijd tekort was om een goede organisatie op te zetten,  stelde Genk zich kandidaat voor 2012.

De locatie is een belangrijk gegeven. Tussen de sluizen op het Albertkanaal tussen Genk en Diepenbeek krijg je tijdens een hele week topsport op het dienblad. Topskiërs uit heel Europa gaan er voor de grootste Europese eer.

België speelt daar een sleutelrol in want de helft van het deelnemersveld komt uit ons land. Dit betekent dat de Belgische piloten op eigen water heel wat kansen krijgen.

Evenement
Er werden kosten noch moeite gespaard om er een onvergetelijk evenement van te maken. Dit EK duurt maar liefst een week en enkele honderden deelnemers en piloten, begeleiders en organisatoren leven één week samen langs het Albertkanaal.

Om het samenhorigheidsgevoel te accentueren zal er immers een campingdorp gebouwd worden met naast campers en tenten ook een restaurant, café enz….

Parcours en deelnemers
Omdat het scheepvaartverkeer geen hinder mag ondervinden, werd met de nv De Scheepvaart een speciaal programma uitgedokterd voor de wedstrijddag van vrijdag 17 augustus.

Het parcours op het Albertkanaal tussen de sluizen in staat bekend als “woelig”. Tussen de betonnen muren in dat zal zeker zijn gevolgen hebben. “Het parcours is van internationaal niveau en piloten en skiërs zijn ermee bekend maar het is zwaar en dat zal gevolgen hebben maar dit maakt het ook bijzonder spannend”, stelt organisator Guido Bollen.

“Snelheid, tactiek, techniek en uithouding in combinatie met het teamgevoel tussen boot-piloot-copiloot en skiër zullen meer dan ooit bepalend zijn voor een goed resultaat. Het verraderlijke water zal voor de selectie zorgen waarbij spanning en sensatie vast en zeker de duizenden toeschouwers zullen boeien.

Een sterke delegatie uit Groot-Brittannië zal zeker de kanaaloversteek maken om een aantal trofeeën in de wacht te slepen. Maar ook van Oostenrijk is er een sterk deelnemersveld vertegenwoordigt die aanspraak maken op titels. Maar ook de talentvolle Spaanse Marc Avela zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.

Uiteraard mogen we onze Belgische deelnemers niet uit het oog verliezen. Zij kijken hier reikhalzend naar uit en binden de strijd aan met de Europese top. In quasi elke categorie is er wel een landgenoot die aanspraak maakt op een Europese titel.
Het F-1 drietal Steven Van Gaeveren, Dave Vansteelant en Kenny Weckx is klaar om de uitdaging aan te gaan. Voor Kenny Weckx, als Limburger, is het weliswaar een thuiswedstrijd die een extraatje wil opvoeren. Ook in de F-2 beschikt ons land over sterke troeven met Steven Malot, Robin Marien en Roy de Weert. Het zal wel uitkijken zijn naar de prestaties van de Oostenrijker Martin Praschinger.

De mooie F-3 categorie is ook een kluifje naar de hand van de Belgen. Hier spelen vooral Kelly Nulens, Michael Glenet en Jelle De Leeuw een kat- en muis spelletje. Maar ook Sander Baerts, die dit jaar zeer sterk skiet is nog op zoek naar een nieuwe piloot vermits Jules Leysen zich onlangs blesseerde. Het blijft m.a.w. nog een vraagteken maar hij zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.

Samen met de F-3 strijden ook de junioren voor hun titels, waarbij de Oostenrijker Philippe Schirmer over de sterkste troeven beschikt. Wellicht zullen hier ook jeugdige skiërs van over het kanaal meedingen voor de titel.

Een van de zwaarste wedstrijden zal de combinatie Dames F-1 – F-2 – F-3 & Senioren zijn. Hier is het zeker koffiedik kijken, temeer er een groot aantal F-1 boten varen die het Albertkanaal omtoveren tot een kolkende watermassa. Christel Magdeleyns, eveneens van de plaatselijke Genkse club zal het thuispubliek ook trachten te overtuigen. Zij zal bij de dames F-1 veel tegenstand mogen verwachten vanuit Oostenrijk, zoals van de in Limburg wonende Kathrin Ortlieb. Davina Sipido zal het bij de dames F-2 opnemen tegen Hailey Van de Ven, Thanee Ennekens en de Oostenrijkse Sabine Ortlieb.

Bij de dames F-3 beschikt ons land over het meeste troeven, als Gitte Van Gool, Wendy De Bock en Chris Rydl. Een sterk wisselend deelnemersveld vinden we bij de senioren waar verschillende landen tot de favorieten behoren. Patrick Dom, Peter Spelter, Pontzeele Gerrit, ea. zullen het moeten opnemen tegen eveneens sterke buitenlandse ouderdomsdekens.

De jongste deelnemers vinden we terug bij de Eurokids A&B. Maeckelberg Demi maakt bij de Eurokids B zeker aanspraak op podiumplaatsen, zo niet op de titel. Bij de Eurokids A zal het voor Sam Vermeire vooral belangrijk zijn om ervaring op te doen.

Redactie en foto's Guy Verstraeten / Nnieuws.be